Rabu, 26 Ogos 2009

Melayu murtad paling busuk mulut.

wah sedap saja dia mengutuk agama kita.nabi muhammad'saw(semoga si murtad ni dilakhnat allah) dan 'parent dia pun di ejeknya....sedangkan mualaf pun disuruh berbaik dengan ibu bapa oleh islam.... main ikut suka mulut tanpa bukti dan fakta yang kukuh...ini menunjukan manusia lahnat ini sembrono saja.kita sebagai umat islam,agama ini melarang kita mengutuk mana-mana agama tetapi dia ni...lepas murtad mengutuk bagaikan gunung berapi yang 100 tahun tidak meletus....bila meletus semua kuar....kredibiliti sebagai pendakwah pun tak ada,muka gelap x dak cahaya....hess geram betul...cuba nengok video ni mesti panas telinga

si bodoh Maurinho...

“Muntari menghadapi masalah berpunca Ramadan, mungkin cuaca panas pada masa ini tidak baik untuk dia melakukannya (berpuasa). Bulan Ramadan yang bermula sekarang tidak baik bagi seorang pemain bola sepak,” kata Mourinho.....sakit betul mendengarnya

tarak guna punya mourinho..di yg tak pandai plan,nak salahkan puasa pulak...dah kalah terima je la.....

source:berita harian

Selasa, 25 Ogos 2009

Khamis, 20 Ogos 2009

Malaysia capai rekod....H1N1????

Malaysia direkodkan sebagai negara yang menerima jangkitan H1N1 yang ramai dalam satu hari iaitu 569 kes.
-seorang meninggal dunia pada hari ini. mangsa seorang ibu yang mengandung berusia 33 tahun
- jumlah kematian yang direkodkan sehingga kini adalah 68 orang.

semoga kita dihindari daripada penyakit H1N1 ini....amin

Sumber:The Star Online

Rabu, 19 Ogos 2009

Slim PS3

Konsol permainan video game PS3 datang dalam bentuk yang baru.....ia kelihatan lebih 'slim' berbanding model yang asal...bukan harga-nya saja yang'slim' tetapi harga juga telah dipotong sebanyak $100 daripada harga yang asal...that good....



resource:http://www.techtree.com/

Selasa, 18 Ogos 2009

Budget 2010 To See 15 Pct Cut In Operating Expenditure

PUTRAJAYA, Aug 18 (Bernama) -- The federal government's operating expenditure will be cut by 15 per cent in the 2010 Budget, but the development expenditure will be maintained.

Second Finance Minister, Datuk Seri Ahmad Husni Mohamad Hanadzlah, said the 2010 Budget, which would be tabled by Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak in October, was also expected to see a lower deficit compared with this year's, which was expected to reach 7.6 per cent.

"Talking about budget, we are now looking at the concept of value for money," he told reporters after chairing the focus group meeting on Budget 2010 here on Tuesday.

Ahmad Husni said previously, the ministries that used up all the amount allocated under the budget were considered to have performed well but it was no longer the case now.

"The government is looking at the result and outcome of the expenditure to the country first, whether operating or development expenditures.

"In other words, by doing so, we are able to cut cost, especially operating expenditure," he said.

For operating expenditure, he said, any minister who attend overseas trips could only bring two officers.

Ahmad Husni said the government expected lower revenue this year compared with last year's in view of the fall in exports by 20 per cent from January to July this year and the earnings, especially oil companies, were also lower.

"The government is looking at various areas to further increase revenue such as enhancing tax sources, but it must not affect the standard of living," he said.

Ahmad Husni said the government was also looking at the monetisation of its assets in Kuala Lumpur and hoped for more dividends from government-linked companies.

"For the long term, we are shifting from labour-intensive and low-technology to value-added economy," he said.

sumber - BERNAMA

Periuk kera makan tikus....



Penemuan menabjubkan-
sekempulan ahli botani daripada british menemui spesies periuk kera yang menjadikan tikus sebagai mangsa di pergunungan victoria,Palawan..menurut ahli botani tersebut( Stewart McPherson & Alastair Robinson) spesies ini dijumpai pada tahun 2007,meraka mengambil masa selama 3 tahun untuk menerbitkan dalam jurnal(Linnean Society ),kebiasaannya kebanyakan pokok periuk kera ini memerangkap mangsa-mangsa kecil sebagai makanan,tetapi penemuan kali ini sangat menarik,ia memilih mangsa yang besar sebagai makanan.

sumber:http://www.gmanews.tv/

informasi

Pengarah Pertanian Negeri Perlis telah kembali ke-rahmatullah-al-fatihah

Ahad, 16 Ogos 2009

Lagi mangsa H1N1.....

A(H1N1) kematian bertambah kepada 3 menjadikan jumlah keseluruhan 62 orang mangsa adalah
-budak berumur 6 tahun & 3 tahun
-Lelaki berumur 50 tahun
Ini adalah peringatan tuhan kepada kita,kepada-nya kita memohon perlindungan

untuk makluman & perkembangan layarilah http://h1n1.moh.gov.my/

Arsenal Win,Everton Lose



My Favorite team (Arsenal) win against Everton, that good - Arsenal(6) Everton(1)

other Result-
# Chelsea 2 Hull 1
# Aston Villa 0 Wigan 2
# Blackburn 0 Man City 2
# Bolton 0 Sunderland 1
# Portsmouth 0 Fulham 1
# Stoke 2 Burnley 0
# Wolves 0 West Ham 2

Kenapa aku suka anime :-)



Berbagai-bagai cara boleh dilakukan untuk meningkatkan motivasi,ada yang dengar lagu,membaca buku,berbicara dengan seseorang dan so on..so on..
cara aku adalah dengan 'watching anime'-why? kerana kebanyakan anime daripada jepun membawa pelbagai elemen dalam jalan cerita-nya. elemen negatif tak disangkal memang ada,tetapi atas pilihan kita nak memilih yang mana satu......
banyak anime yang telah aku tonton spt Slam Dunk,Kickkers,Gureen Lagan,naruto,Ang-the last air bender,Eyesheild 21,Bleach and many more lah....biasanya jalan cerita-nya mengisahkan hero yang mempunyai kelemahan tersendiri tetapi mempunyai semangat yang kuat dalam mencapai tujuan tertentu...dengan dorongan rakan2 dan semangat yang kental akhirnya si-hero berjaya menghadapi pelbagai rintangan dan mencapai tujun... Slam Dunk adalah anime yang paling aku minat.



antara elemen motivasi dlm anime ialah
-tidak mudah mengalah
-keyakinan dalam diri
-kawan-kawan yang 'suport each other'
-tidak patah semangat
-Bersabar

Anime still min my heart.....best2

sumber gambar : http://fangirlworld.blogspot.com/


Padi menguning




ini lah yang kita dapat lihat pabila datang ke kedah pada waktu ni(ogos 2009,musim 1)....padi telah menunduk & menguning menandakan ia siapsedia untuk di tuai...it's awesome..time ni lah kelihatan petani tersenyum riang...syukur kepada Allah

sumber gambar : komoditi telok chengai by roma ahmaja.

Top 20 -negara dalam bidang Sains Pertanian

Top 20 Countries in Agricultural Sciences, 1999-April 30, 2009



Sains pertanian amat penting kepada semua...berbagai teknologi pertanian dapat dihasilkan dimana ia dapat memberi pelbagai kebaikan seperti peningkatan hasil tanaman,teknologi tanaman tanpa tanah seperti hydroponic & sebagainya. Seiring dengan populasi manusia yang semakin meningkat...sains pertanian amatlah diperlukan untuk mencukupkan keperluan makanan.Malaysia seharusnya menekankan penglibatan dalam bidang ini supaya pengimportan barang makanan dapat dikurangkan seadanya...

rujukan:http://sciencewatch.com/dr/cou/2009/09augAGR/

Sabtu, 15 Ogos 2009

Bencana Sebagai peringatan

Ribut Memusnahkan 40 buah rumah & Permis Perniagaan

Lebih kurang 33 buah rumah & 8 permis perniagaan musnah di Kulim akibat ribut ganas telah melandadaerah ini..kawasan yang terlibat adalah di Kg. Padang Kulim, Taman Haruan & Jalan Kilang Lama-Serdang.
nasib baik tiada kecederaan yg teruk dan juga kematian yang belaku semasa tragedi ...alhamdullilah

sumber:NST Online

Statistik Penggunaan Internet

Mengikut statistik:-
penggunaan internet yang paling tinggi di Asia adalah China dengan kampasiti penggunaan 298.0 million.ini diikuti dengan.
Jepun-94.0m
India-81.0m
Korea Selatan-36.8m
Indonesia-25.0m
Viatnam-21.0m
Filipina-20.7m
Pakistan-17.5m
Malaysia-15.9m
Taiwan-15.1m
*m=million
Nampaknya Cina mendahului berbanding negara lain....Dengan bilangan penduduk seramai 1.3 billion, Tiada masalah China mendahului senarai tersebut...

Peratus Penggunaan internet Mengikut Benua

Asia 41.2 %
Eropah 24.6%
Amerika Utara 15.7%
Amerika Latin 10.9%
Afrika 3.4%
Timur Tengah 2.9%
Australia/Ocenia 1.3%

sumber:Internet World Stat
National Population & Fimily Planning Commision Of China.

i am asking myself??

Agaknya apalah yang orang selalu cari kat internet????????

Top 10-Mahluk Misteri yang Famous

Mongolian Death Worm
Bigfoot
Loch Ness Monster
Kala Bandar
Giant Anaconda
El Chupacabra
Vampires
Mobele-Mbembe
Abominable Snowman
Ropen

rujukan:TIME megazine

Badminton-HYDERABAD

Lin Dan mengalahkan Peter Gade 22-20, 21 - 16 dalam masa 49 minit.-Peter memberi tekanan kepada Lin Dan pada set pertama sehingga sering melakukan kesilapan...dengan kelebihan usia dan tenaga akhirnya pemain Veteren Denmark ini tertewas....aku harap Malaysia dapatlah menang di pertandingan,,,Dan tentu sahaja China menjadi halangan terbesar buat pasukan Malaysia...Malaysia Boleh.

Khamis, 13 Ogos 2009

Kacip Fatimah A.K.A Labisa pumila



Kacip fatimah (Fatimah Childbirth Medicine-inglish name)
sejak aku memasuki unit herba ini,banyak jenis herba yang aku pelajari seperti mas cotek,tongkat ali,lempoyang,temu lawak dan kacip fatimah...dalam kebanyakan jenis herba ini, kacip fatimah lah yang susah dibiakan....ia merupakan herba yang sensetif pada perubahan persekitaran dan memerlukan teduhan di samping tanah yang berhumus tinggi.
Herba dari famili Myrsinaceae ini hidup melata di bawah teduhan pokok di kawasan hutan,sering dijadikan sebagai sumber atau bahan-bahan dalam perubatan tradisional...terutamanya untuk golongan hawa...kajian mendapati kacip fatimah tidak memberi kesan ketoksikan kepada manusia dan boleh digunakan setiap hari...
Dalam pasaran Kacip fatimah yang diekstrak mencapai harga USD660 per 1kg.

dalam hasil kajian kacip fatimah boleh merawat

-Mengembalikan tenaga pada wanita selepas bersalin(membantu pengecutan otot rahim & Faraj)
-Masalah berkaitan Sistem reproduktif wanita
-Mencantikan kulit.
-Mencegah pembentukan kanser-'pra-kanser'
-Masalah dysentery,
rheumatism and gonorrhea


Kandungan dalam kacip fatimah

polyphenols
vitamin C
beta-carotene
anthocyanins
flavonoids

rujukan:
Journal of Medicinal Plants Research Vol. 3(4), pp. 217-223, April, 2009
http://www.tradekey.com/ks-labisa-pumila/
Utm reserch
http://www.biotechcorp.com.my/news1/bionews/20090620_Kosmo.html
jabatan perhutanan perlis

Pergi Tak Kembali

Al-fatiha kepada Ustaz ASRI RABBANI-semoga rohnya dicucuri rahmat.....

setiap insan pastikan merasa
Saat perpisahan terakhir
Dunia yang fana akan ditinggalkan
Hanya amalan yang akan dibawa

Terdengar sayup surah dibaca
Sayu alunan suara
Cemas di dada lemah tak bermaya
Terbuka hijap di depan mata

Selamat tinggal pada semua
Berpisah kita selamanya
Kita tak sama nasib di sana
Baiklah atau sebaliknya

Amalan dan taqwa jadi bekalan
Sejahtera, bahagia pulang...kesana

Sekujur badan berselimut putih
Rebah bersemadi sendiri
Mengharap kasih anak dan isteri
Apa mungkin pahala dikirim

Terbaring sempit seluas pusara
Soal bicara terus bermula
Sesal dan insaf tak berguna lagi
Hancurlah jasad dimamah bumi

Berpisah sudah segalanya
Yang tinggal hanyalah kanangan
Diiringi doa dan air mata
Yang pergi takkan kembali lagi

tq from jabatan to towkey

yes,i feel refreshing today even ada demam skit.....tepat pukul 12.30am(13/8/09),aku telah menghabiskan bancian untuk kajian sosio ekonomi,yang mengambil masa selama seminggu.....daerah yang aku pergi adalah-pendang,kubang pasu,kota star.terima kasih saya ucapkan kepada tokey2 perkhidmatan tractor kerana memudahkan kerja aku ini....kami semua(jabatan)dilayan dengan ramah dan penuh senyuman........

Rabu, 12 Ogos 2009

yes-my new PC is arrived



akhirnya aku dapat mengantikan laptop Dell aku yang sudah rosak...tetapi bukan laptop yang aku beli ia adalah Personal Computer....
jenama yang aku pilih adalah -Acer Aspire M1800----

ini Spec. dia



Kad grafik-NVIDIA G-Force 7050 integrated

Rabu, 5 Ogos 2009

jangan buang bayi wahai perempuan...

kenapa manusia rela membuang bayi yang baru dilahirkan...tergamak sungguh...
seperti yang belaku di sekolah di gurun dan juga di kuantan(dibuang di sungai & dimakan biawak)...siapakah binatang barua yang menyamar sebagai manusia ini,selepas beseronok bagaikan khinzir hitam mengawan...bile mengandung anak dibuang takut mendapat malu.ko ingat ni anak kucing ker....tiada balas kasian ...
Geram gila ...aku nengok haiwan mcm ba alf ba ya pun sayangkan anak,tapi depa haiwan b'topeng manusia ni..tanpa segan silu je buang anak..kat mangkuk tandas,sungai,tempat sampah...boleh saja asalkan tidak dapat malu.

nak salah kan siapa...aku salahkan mak bapak first..why....sebab mak bapak lah yang mencorakkan kehidupan anak sejak lahir lagi...anak bak kain putih suci lagi bersih,mak bapak yg mencorakkan nya sama ada menjadi baik mahupun jahat..... bak kata hadis “Setiap anak dilahirkan dalam keadaan fitrah (suci bersih), maka ibu bapalah yang bertanggungjawab sama ada menjadikannya Yahudi, Majusi atau Nasrani,” (Riwayat Muslim).

aku lihat di tempat aku ni,kat kampung secret....
mak bapak mengajar anak masuk neraka....bagi anak perempuan keluar dengan laki,x diajar sembahyang,anak pakai seksi pun x tak di marah...hai dunia-dunia.

Ahad, 2 Ogos 2009

xpdc mencari kacip fatimah....

macam-macam ada kat hutan dari pacatnye hinggalah kepelbagaian flora & faunanye..
i feel x-cited because it's first time ikut depa mencari herba hutan...
segar rasenya bila menghirup udara segar.....ni asyik2 sedut asap kereta,motor etc..


hutan buloh....



kacip fatima ditemui


penat oii


jumpa sungai daaa