Rabu, 29 Julai 2009

SNIPEt-Kursus HErba

sEPANJANG KURSUS DI JOHOR-kami dibawa melawat ke Melaka dan Batu Pahat.Penggaga dan Misai Kucing di Melaka,Mascotek dan Kilang Ekstrak Milik Syarikat Phytophilia(Bumiputra) di Batu Pahat.


Misai Kucing unggu


Penggaga


Berbagai Spesies Mascotek.

Selasa, 28 Julai 2009

Mascotek(Ficus deltoidea)



Minggu lepas aku menghadiri kursus berkaitan herba di Pusat Pertanian,Ayer Hitam,Johor.Herba yang ditekankan dalam kursus ini adalah Mascotek,Penggaga,Hempedu Bumi dan Misai Kucing…antara yang disampaikan kepada peserta kursus adalah agronomi,cashflow’,dan produk-produk yang boleh dihasilkan daripada herba tersebut..
Di dalam kursus aku amat tertarik dengan tanaman mascotek,ini disebabkan kepelbagaian khasiat yang boleh didapati daripadanya disamping bentuk daunnya yang agak pelik,dimana ia mempunyai tanda titik hitam dibelakang daun.

Sedikit info berkaitan tanaman ini.



Famili : Moraceae (Mulberry family)
Nama Saintifik : Ficus deltoidea
Nama Lain : Mascotek(Malaysia),Mistletoe fig, Mistletoe rubber plant (Bailey and Bailey 1976).
Taburan : F. deltoidea berasal dari S.E. Asia, Borneo, dan Philippines (Brickell dan Zuk 1997)
Kandungan : Kajian dijalankan oleh Universiti Malaya & MARDI menunjukan Mascotek mengandungi flavonoids, tannins, triterpenoids, & phenols

Tumbuhan ini hidup dikawasan berbelukar dan juga hidup secara ‘epiphytic’. Saiz pokok antara 15–22 ft (5-7 m) tinggi & 3-10 ft (1-3 m) Lebar.Daun pula berbentuk seperti sudu (obovate) dan terdapat tanda titik pada belakang daun.

Digunakan secara tradisional untuk merawat gout, hypertension(tekanan darah tinggi) & diabetes(kencing manis) , ia juga sering digunakan untuk memperbaiki aliran darah dalam badan,merendahkan kolestrol juga toxin dalam darah (Ismail, 2006)

terima kasih to PTIF Putrajaya,PTIF Johor dan Jabatan Pertanian Negeri Johor kerana menganjurkan kursus yang amat menarik ini.

rujukan :
Ficus deltoidea
Mistletoe fig, Moraceae
Forest Starr, Kim Starr, and Lloyd Loope
United States Geological Survey--Biological Resources Division
Haleakala Field Station, Maui, Hawai'i
January, 2003

Understanding the Tabletting Behaviour of Ficus deltoidea Herb
Yus Aniza Yusof*, Rohaiza Abdullah, Chin Nyuk Ling and Russly Abd. Rahman
Department of Process and Food Engineering, Faculty of Engineering,
Universiti Putra Malaysia, 43400 UPM, Serdang, Selangor, Malaysia
Pertanika J. Sci. & Technol. 16 (1): 15 - 22 (2008)

Khamis, 16 Julai 2009

I LUV PICCA



salah 1 hoby aku adalah tangkap picca..
amik secara amatur jer,blum pro lagi....
ia 1 cabang seni yang sangat digemari oleh seantero dunia....
target tahun depan nak beli camera canon DSLR.....sudah lama aku idamkan beb....



pic by roma

Rabu, 15 Julai 2009

Selasa, 7 Julai 2009

Saya berbanga dengan petani..KG.Jawa Baling

aku respect petani kag. JAWA,Baling.....sangat peramah..dan pemurah
aku dan rakan sekerja pergi melawat projek flori di Baling..
dah sampai di sana...alang-alang kami menyingah melawat ladang dokong di KG.Jawa..
tempat ini dahulu adalah kelolaan rakan saya...
betul-betul murah rezeki kami di sini...petani menghidangkan Durian,dokong,rambutan,manggis kepada kitaorang,bukan habis disitu shj,malah dibekalkan untuk dibawa balik.....



sambil makan ,ada aksi-aksi percuma dan menarik iaitu pertunjukan....


boleh diaorang terbongkang depan kitaorang...dasar pemalas.

...tq to masyarakat KG. JAWA...

Isnin, 6 Julai 2009

Pengeluar Beras Dunia...top 10


10 negara pengeluar Beras utama Dunia....

China
India
Indonesia
Bangladesh
Vietnam
Thailand
Myanmar
Japan
Philippines
Brazil

malaysia bukan dalam senarai top 10 ni......
dengan teknologi pertanian yg tinggi,sepatutnya malaysia tersenarai?
fikir-fikirlah....

rujukan:IRRI
Photo :Stesen Komoditi Telok Chengai

Ahad, 5 Julai 2009

Micheal Jackson..

aku bukan peminat setia Micheal Jackson but ade sesetengah lagunya yg aku gemar spt
ben,ur are not alone and we are the world....nampaknya MJ akan jadi lagenda mcm elvis....aku ade list 3 lagu ini.....sesiapa berminat bleh la ambil di sini.
MJ songs
Micheal Jackson - You Are Not Alone(1).wma
01 We Are The World.wma
Hit History '72 - 09 - Ben (Michael Jackson).mp3

Create your own banner at mybannermaker.com!
Copy this code to your website to display this banner!

ada filem mau nengok

dah lebih seminggu,but aku belum nengok filem transfomers lagi...
masa x dak betui la.....2 kali pi wayang...asyik full...kat kedah wayang terhad...
harap lama lagi la filem ni bertapak kat wayang tu...
baca dari komen2 kat akhbar..ade skit lemah jalan cerita dia,tapi pedulikan dengan story line dia...aku hendak nengok sound effect and pemusnahan besar-besaran dalam film tu.....

next film 2 hunt-publick enemy,ice of age..