Ahad, 21 Disember 2008

soundtrack drama heroes sesion 3

hai bila lah band kita nak jadi mcm band seberang ni....bayangkan kump. nidji dengan lagunya menjadi soundtrack bagi siri drama 'heroes'.agak-agak lagu kump new boyz,sofaz,dan suku sakat dia, bleh ke jadi soundtrack drama macam tu...even drama malaysia pun tak ada.
let's dengar soundtrack dia ni

Aku dan The Day the Earth Stood Still

semalam aku pergi nengok wayang kat tgv,jusco kat bandar baru perda...kita orang menonton filem The Day the Earth Stood Still yang dilakonkan oleh keanu reaves.ok lajugak filam tu,cuma kurang adegan2 yang lasak.ia lebih menekan aspek tingkah laku dan juga sifat kerakusan manusia...aku kurang berminat cerita macam ni....
aku nengok pun pasal keanu reaves belakon.he was my feveret actor.
aku nengok bersama my wife.indicator ke-best-an filem ni adalah wife aku.dia tidur sepanjang masa dari start cerita till the ending.dalam bunyi bising pun bleh tido apalah....
sebab filem ni simpel dan banyak cakap sgt,ia mengaktifkan aura kebosanan aku.sehingga aku terbeli cermin mata hitam bagi memulihkan tahap aura itu...melayang rm138...
anyway selamat lah menontok cerita ni...buy2

Khamis, 18 Disember 2008

Bush peminat setia Kasut saiz 10

Nampaknya akhir tahun ni bukan shah rukh khan sahaja yang menerima anugerah,si mangkok ayun al- bush juga telah menerimanya,beliau dinobatkan sebagai man in the shoe.mangkok ayun al - bush ni telah menerima anugerah setaraf 5 star yang tidak diterima oleh mana presiden negara lain,rakyat america patut berasa bangga kerana ketua negara mereka menerimanya.bagi sesapa yang belum menontonya,Ni adalah siaran tertunda yang ditayangkan semula dengan keizinan ketua kampung anak tiri pak menakan aku dan disahkan oleh pesuruhjaya tinggi penghulu mukim california-benjamin natayahuu,poskod 999,ethopia.

Rabu, 17 Disember 2008

Harry potter.


Peminat2 harry potter,mai nengok trailer harry potter and the half blood prince .Klik kat bawah ni....bagi aku cerita ni ok jaa...apa2 hal judge lah bila korang ngok trailer dia ni.

harrypotterandthehalfbloodprince

Khamis, 11 Disember 2008

Disebalik Musibah


Manusia semakin lupa tanggungjawab sebagai khalifah di bumi....why
jawapannya adalah
1.Alam sekitar semakin dicemari oleh tangan2 manusia.
2.Penebangan balak semakin berluasa,hanya mengejar keuntungan semata-mata tanpa
memperdulikan akibatnya.
3.Manusia rakus mengondolkan bukit-bukau,kononnya hendak mendirikan penempatan.napa
tk buat kat tanah rata jer.ala kalo wat kat tepi bukit nampak class skit ala2 high
countray gitu.. akibatnya jadi lah mcm kat bukit antarabangsa & higland tower.

sapa yg salah......
a)Pihak Berkuasa
b)Pihak Pemaju perumahan
c)Pembeli
d)a,b dan c
pikir2 lah sendiri jawapannya

kita dikurniakan akal yang bijak,napa tidak memikirkannya......

Jadikanlah musibah yang menimpa sebagai peringatan daripada ALLAH kepada hambanya,marilah kita sama-sama memelihara bumi allah ini..semoga kita dirahmatinya......al-fatihah kepada mangsa2 kejadian tanah runtuh bkt antarabangsa..

Buku Murah,Lelong2

Salam kawan2,aku nak jual buku dalam koleksi aku pada harga murah cume RM9 ja,penghantaran free ja,x payah bayar.Buku motivasi tapi dalam bahasa inggeris,bagus jugak isi dia sapa berkenan bleh la tulis permintaan kat ulasan yek..

How to Be an Up Person in a Down World: Inspirational Wisdom to Help You Stop Worrying and Start Living How to Be an Up Person in a Down World: Inspirational Wisdom to Help You Stop Worrying and Start Living by Honor Books


My review


Buku ini berkaitan motivasi dalam membentuk sifat positif dalam diri seseorang..


View all my reviews.

Rabu, 10 Disember 2008

La-Tahzan

Jom ramai2 baca buku ni,interesting ma,hati manusia ni sentiasa rungsing dan tidak pernah berpuas dengan apa yang ada.buku ni memberi isi dan idea dalam mengatasi hati kita yang kacau bilau dengan izin ALLAH,:-Lets read

La Tahzan: Jangan Bersedih La Tahzan: Jangan Bersedih by Aidh Abdullah Al-Qarni


My review


buku ini dapat membuat hati gembira dan ceria dengan izin allah


View all my reviews.

Khamis, 4 Disember 2008

Selamat Hari Raya Qurban

wooo....4 hari lagi nak sambut hari raya haji...nampaknya aku x dapat balik kg daa.
teringin nak makan ketupat berlaukan kuah lodeh,sambal kacang,,kat sini x jumpa la.
tepaksa la makan dalam mimpi nanti....ni baru bunga2.
ni nak masuk isi cerita....i write just nak wish to all my beloved friends-selamat Hari Ruya Qurban....have nice day..

Selasa, 2 Disember 2008

DOWNLOAD LAGU

Salam to kengkawan,gua nak share lagu2 ni dengan kengkawan sekalian...enjoy
Let's Download..:-)
Songs
melly guslaw - gantung.mp3
Ayat - ayat cinta_Jalan cinta.mp3
Letto - Sandaran Hati.mp3
letto - permintaan hati.mp3
Letto - 02 Sebelum Cahaya.mp3
11 Antara Anyer Dan Jakarta.mp3
Opick - 10 Ya Rasul.mp3
AKHIL HAYY - YA LATIF [High quality].mp3
Opick - Ya Rahman.mp3
Opick - Rabbana.mp3
Al-Quran_-_Asma_Ul-Husna.mp3
06. Dinda Dimana.mp3
Video.
Bush gagap.wm

download lagu lain

Alih Bahasa

Click Here for translate BM to English
anyone interested to learn english ..dictionary is not the only solution..this link will help you to improve and easy to understand.. .Enjoy ur learning...

Ahad, 30 November 2008

saje2 nak tulis

last week i went to KL for my friend weding ceremony in DEWAN ??? ...at UIAM
i think it's splendid and intersting,
the most i like - music background and absolutely " food".
it's difrent from others weding ceremony-
the music theme it's a malay traditional songs, were played by cak lim pong team along the ceremony.it's make me impress ..
The food,of course 'kampung cusine' and lauk dia like sambal udang,all kind of ulam,ikan keli goreng and many more lah...it,s sedap sehingga menjilat jari...

Khamis, 27 November 2008

x sabar menungu-Terminator Salvation



Terminator Salvation is an upcoming American science fiction war film set for release on May 22, 2009. Directed by McG, it is the fourth Terminator film and stars Christian Bale as John Connor, Sam Worthington as the cyborg Marcus Wright, Bryce Dallas Howard as Kate Connor, John's wife, and Anton Yelchin as Kyle Reese. Moon Bloodgood, Common, Helena Bonham Carter and Roland Kickinger are among the supporting cast. The film, set in 2018, focuses on the war between humanity and the machines employed by Skynet. It abandons the formula of previous entries in the series, which involved the Terminator and various other characters time-traveling to the present to protect or kill John Connor. Filming began on May 5, 2008.

Cast
Christian Bale as John Connor: The battle-experienced leader of the human resistance, who is now in his early thirties, is waging war against Skynet after it has destroyed much of humanity in a nuclear holocaust. McG deemed him "the most credible action star in the world" during development. Bale was the first person to be cast and signed on for the role in November 2007. McG talked extensively with Bale in England about the role, and they both agreed to move forward. Bale is a fan of the films and liked the script and has signed on to appear in two additional sequels. He was at first disinterested, until McG convinced him the story would be character-based and not rely on special effects. They kept working on the story every day. McG said Bale broke his hand punching a Terminator prop during filming.
Sam Worthington as Marcus Wright: A decommissioned Terminator, who befriends John and Kyle. His last memory is of being on death row, and Connor is unsure of whether Wright is from the past or the future. Terminator creator James Cameron personally recommended Worthington (whom he directed in Avatar) to McG.Worthington recalled Cameron told him "the Terminator to make is the one with the war". Worthington tore a muscle on his left ribs during the first weeks of filming, but nevertheless insisted on performing his own stunts. McG once expressed interest in casting Daniel Day-Lewis or Josh Brolin in the part.Brolin did talk to Bale and read a draft of the screenplay, which he found "interesting and dark [but] ultimately though I didn't think it felt right".
Anton Yelchin as Kyle Reese: A teenaged soldier and admirer of John Connor. In The Terminator, to ensure the survival of the human race, he was sent back in time to 1984 to protect Sarah Connor, and he conceived John with her.
Bryce Dallas Howard as Kate Connor: John's wife, who is helping him build his resistance. Charlotte Gainsbourg was originally set to play the part, but left because of scheduling conflicts with another film. As portrayed by Claire Danes in the third film, Kate was a veterinarian, but in this film she has become a physician. Howard suggested Kate read many books and talks to many surviving doctors in-between the films. The film's subject reminded her of developing countries, devastated by war and lack basic supplies such as clean water, which "reflect[s] things that are going on currently in this privileged world that we're living in where there hasn't been an apocalypse and robots haven't taken over the world. I think that's something definitely for us to reinvestigate and that we continue to make choices for our own future to take that into consideration."
Moon Bloodgood as Blair Williams: A "no-nonsense and battle-hardened" pilot in the resistance suffering from survivor guilt. She and Marcus will apparently be romantic interests.
Common as Barnes: A freedom fighter and John's right-hand man.
Roland Kickinger as the prototype T-800: This will be the first Terminator film in which Arnold Schwarzenegger does not play the Model 101 Terminator, because he is serving as Governor of California. The Austrian-born Kickinger previously portrayed Schwarzenegger in a 2005 biographical film on the A&E Network. When asked about his role, Kickinger said it's "Arnold's character in the first Terminator. That's basically my role, but 20 years before, so it establishes how the Terminator [came] about." He also revealed that there is a "very strong scene in the film where John Connor for the first time meets the Terminator, and he doesn't know if he's a good guy or a bad guy." Polish strongman athlete Mariusz Pudzianowski was also considered for the role. Schwarzenegger visited the set, leading to rumors he was providing his voice and got scanned for a digital double, which would be mapped onto Kickinger's physique. He had granted the Halcyon Company permission to use his likeness in the film. McG would only admit "We're trying to synthesize a human character with a CGI character and that may or may not have something to do with the T-800."
Helena Bonham Carter as Serena: The lead villain. Tilda Swinton was considered for the part, but Carter replaced her just before filming. Carter accepted as her partner, Tim Burton, is a Terminator fan. Her role was a "small but pivotal" one and would only require ten days of shooting. On August 22, 2008, Carter delayed filming by a day, and was given an indefinite leave due to the death of four of her family members in a minibus accident in South Africa.
Additional cast members include Brian Steele as a T-600,Jadagrace as Star, Chris Ashworth as Richter, Chris Browning as Morrison,Michael Ironside as General Ashdown, and Jane Alexander.

reference:http://en.wikipedia.org/wiki/Terminator_Salvation

Saya sudah maafkan dia’

Saya sudah maafkan dia’
KUALA LUMPUR 26 Nov. – “Saya sudah maafkan dia sejak kejadian itu. Sebagai seorang ibu, saya tahu dia tidak sengaja,” demikian kata Norida Abd. Rahman, 45, yang cedera di dada selepas terkena tembakan anaknya semalam.
Jururawat Pusat Perubatan Sentosa, Jalan Pahang itu berkata, sebagai ibu, dia sanggup memaafkan walau sebesar mana kesilapan yang dilakukan oleh anaknya itu.
“Saya harap insiden ini menjadi pengajaran kepada semua pihak,” ujarnya sebak ketika ditemui di wad pesakit luar Hospital Sungai Buloh di sini hari ini.
Suaminya, anggota Cawangan Pencegahan Kongsi Gelap, Perjudian dan Maksiat (D7) Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Gombak turut berada di sisi Norida.
Dalam kejadian semalam, wanita itu cedera akibat terkena tembakan pistol yang dilepaskan oleh anaknya, seorang pelajar berusia 15 tahun ketika bertengkar dengan bapanya dalam satu kejadian di Taman Desa Mas dekat Country Homes.
Suspek yang melarikan diri bagaimanapun ditahan bersama seorang rakannya semasa menaiki motosikal di Kuala Selangor setelah hebahan mengenai kejadian itu dibuat.
Pistol milik bapanya berjaya ditemui semula di sebuah rumah tumpangan di sekitar Kuala Selangor.
Menceritakan detik-detik cemas semasa kejadian, anggota polis yang enggan dikenali itu berkata, berlaku perselisihan faham antara mereka di rumah setelah beliau menemui anaknya di kafe siber petang semalam.
Untuk meredakan keadaan, katanya, beliau kemudian keluar untuk mengalihkan kereta di hadapan rumah atas nasihat Norida.
Bagaimanapun tanpa disangka tambahnya, anaknya naik ke tingkat atas dan mengambil pistol jenis Glock miliknya dari dalam laci.
“Sambil marah-marah dia menghala pistol ke arah saya lalu terlepas tembakan. Ketika itu Norida cuba melindungi saya dan mengenai belakangnya,” jelasnya.
Norida menambah, sebaik sahaja terkena peluru, dia hanya mampu menyebut nama ‘Allah’ beberapa kali sementara anaknya menjerit meminta pertolongan daripada jiran.
Dalam keadaan panik itu, menurutnya, anaknya sendiri mengangkatnya ke dalam kereta jiran untuk dibawa ke hospital sambil meminta maaf berkali-kali.
“Saya minta dia serahkan pistol berkenaan tetapi dia enggan sebaliknya melarikan diri dengan motosikal,” ujarnya.
Menurut Norida, anaknya itu seorang yang panas baran dan selalu bertengkar dengan bapanya terutama apabila kebebasannya disekat.
“Kami pernah membawanya ke sesi kaunseling tetapi gagal kerana dia enggan memberi kerjasama," ujarnya yang mempunyai empat anak berusia antara tiga dan 15 tahun.
Sementara itu, Timbalan Ketua Polis Daerah Gombak, Supritendan Rosly Hassan berkata, siasatan dijalankan mengikut Seksyen 307 Kanun Keseksaan kerana cuba membunuh.
“Kes telah selesai siasat kes itu dalam tempoh masa kira-kira empat jam dan suspek direman selama enam hari di Kuala Selangor,” katanya.
Mengenai kemungkinan tindakan disiplin dikenakan terhadap anggota polis itu akibat cuai menjaga senjata, jelasnya, perkara tersebut akan diserahkan kepada Lembaga Tatatertib.(artkel dari akbar utusan

renung-renungknlah,apa dah jadi pada bangsa melayu kita ni,nak salahkan siapa ni...
budak 15 tahun pun dah pandai nak ngamuk..x takut derhaka dengan parent sendiri.ngoklah kalo negara x menegakn islam dlm sistem pemerintahan.jiwa manusia selalu tidak tentram selagi agama hanya perhiasan,sekular sebagai ikutan...tu la pasal budak 2 baran,lepak cc,kwn ngan loser kerna jiwa tidak di didik ngan apa yg sepatutnye...ta'mim'ta

Rabu, 26 November 2008

FILEM BARU NEXT YEAR........


http://www.apple.com/trailers/

Sapa kaki wayang,kalo nak nengok trailer filem baru next year pi kat adrees kat atas nuu...
ni list filem2 baru, Ada berdozen tapi aku listkan 10 jer.
1 .Hotel For Dogs
2 .Duplicity
3 .Inkheart
4 .A Good Day To Be Black
5 .Yonker Joe
6 .Ice Age : Dawn Of The Dinasour
7 .The Tale of Despereaux
8 .Star Trek
9 .Friday the 13th
10.The Pink Panther 2

reference: Click Here For Trailers

Selasa, 25 November 2008

no idea.

adakah aku berfikian santai,sehingga mengabaikan keseriusan-.
idea datang mencurah-curah bak hujan,tapi hanya hujan asid yang ku dapat ,
Mau aku gerap sekelumit isu,bertan-tan sekerap aku dapat,
hai apa mau buat ni..nampaknya kena study banyak-banyak ni.
banyak beli buku,tapi banyak yg tak abis..huhu what hapen tu me????

apala

I am tired ,i think i can write anything today but it's no idea come out 4rm my brilliant brain....what happen,,,,,
because i am lazy...yes the correct ansewer..

Isnin, 24 November 2008

Munajat Cinta

santai beb lagu ni.
suke dengar chorus dia..


Lembah Bujang


Semalam aku pergi ke majlis kahwin kawan aku dekat kuala ketil,aku pergi berempat.semasa dlam perjalanan balik kita orang plan untuk menyinggah ke lembah bujang.saja nak tahu keadaan di situ,asyik nengok gambar candi tu kat buku teks sejarah ja,alang-alang sudah hampir,kita orang pi la situ.....
candi tersebut bukanlah seperti barabudur,just wujudnya lantai dan ruang2 kosong.aku ingatkan bertiang-tiang dan mempunyai bumbung.....
berbagai elemen hindu dan buddha terdapat di situ,antaranya patung buddha,patung gajah pelik,patung banyak tangan,duit gambar sapi n many more lah.....
bila aku saksikan semua tu,aku bersyukur kerana agama islam telah datang dan menjadikan orang melayu beragama islam.....alahamdulilah....
Posting


statue of lembah bujang

Antara Gambar di lembah Bujang





Rabu, 19 November 2008

Hari ini hari aku...


Ni lah satu-satunya puisi yang paling aku minat,damai aje bile membacanya....
sesunguhnya hidup yang bahagia adalah pabila kita melupakan masa lampau dan tidak meramal masa hadapan....dan membulat tekad, hari ini adalah hari aku...

Wahai masa lalu yang sudah berlalu,
Tenggelamlah kamu seperti tengelamnya mataharimu,
Aku tidak akan menangisi pemergianmu &
Kamu tidak akan melihatku termenung sebentar pun
untuk mengingatimu,
Kamu sudah meninggalkan kami semua,
Pergilah & jangan kembali lagi
Wahai masa depan,
Engkau masih dalam keghaiban,
Maka aku tidak akan bermain dengan khayalan
Dan memperjudikan nasib hanya kerana satu agakan,
Aku jugak tidak bakal memburu sesuatu yang belum tentu ada
Sebab esok hari mungkin tidak ada sesuatu,
Esok hari adalah suatu yang belum diciptakan
Dan tidak ada satupun darinya yang dapat disebutkan
Hari ini kepunyaan aku,
merupakan ungkapan yang paling indah dalam kamus kebahgian.
Kamus bagi mereka yang ingin menikmati hidup yang paling indah
Dan menyeronakan.....

rujukan :dari buku La-Tahzan

Isnin, 17 November 2008

pinang best


pada jumaat lepas 14 nov o8,aku teman kawan aku serumah untuk mengambil barang adiknya dekat USM,penang. Sambil2 tu kita bertiga plan untuk jalan2 cari makan kat penang ni....
it's 3rd time aku datang ke penang ni, 1st masa aku ditingkatan 3, 2nd semasa lawatan kerja.Kedua-dua waktu ni aku tidak sempat jalan2 cari makan.
jadi di kesempatan mengikut kawan aku ni apalagi kita orang soru habis-habisan...
melalui tv,antara makanan yang terkenal di penang ni adalah seperti rojak,char kew tau,cendol and many more....jadi kite orang start dengan hunt 4 rojak penang..
setibanya di padang kota,kita orang terus sahaja pi ke check point 1st iaitu kedai di hujung sekali yang berhampiran dengan pantai dalam kompleks food court...lalu terus aku memilih bahan2 yang akan ditransfer menjadi rojak....
mak ai,sekali kene rm8.00 daaa,mahal nye.ah tiada masalah,sekali skala apa salahnye kan...tanpa membuang masa,aku suap rojak ke dalam mulut aku,apabila sesuap rojak masuk kedalam mulut,peh....seperti yang dijangka....sangat sedap..x penah rase rojak sesedap ini...lebih sedap bila pekena dengan teh tarik yang marveles dari kedai tersebut...huhu...sedapnya..
terbang rm9.00 termasuk teh tarik.but kami bertiga puas hati....
seterusnya kami bersiar2siar di kawasan kota cornwalis

sbg.....

renungan

"JANGAN DIKATAKAN
UMUR YANG MASIH MUDA ITU,
BANYAK LAGI KESEMPATAN
CUBA RENUNGI LAH,
BEGITU RAMAI ANAK KECIL
YANG DIKUBURKAN"

Khamis, 13 November 2008

long-long time ago....

huhu...tiba-tiba teringat mase zaman sekolah menengah...apa la dah jadi pada sume kawan aku....what hapen pada si pembuli esmajuan,erwan,mamat,zain,zulham n ramai lagi.zulham aku tahu sudah berkahwn dengan rakan kelas aku rita.yes my friend bahar,izam,zainal,aziz,hasraf,bendul,nizam,ijul,azhar what hapen 2 yuo all.sume dah lost contact since 10 years ago....what hapen dgn hafizi yang kene sakit mentel mase ambik spm.acer a u working now,last time jumpe dia,baru abis study kat uitm....
to Kak zuhana,linda,ann,en wan,en.os,en.ali,hisam.u all byk menambah pengalaman aku...tq 2 u all-(agro peladang).
Emon slalu gua jumpe,zain-mcmmane bisnes buku,abe serumah,amir-ko kat paris ke?sham-how are u,ley-camne kerja ngan tV9,chai-tiada perubahan,zaki-great teacher,mar-my lovely(dulu kini and selamanye),mala-see u at ayer hitam and many more lah-(ex upm friend...)
ps:-
kelmarin attend meting kat putra jaya,tak sangka terjumpe my old friend.what a small world.1 setongah tahun join jbtan ,x tau pulak dia keja dalam jabatan yg sama ngan aku....
to all my friend dari 1ek2,2ek2,3ek2,4st3,5st3,matrik KC,agro peladang,UPM-bsbi.
i want know ur story....

Nothing 2 Do....



it's nothing 2 do today,i lost a lot of idea....
jadi dari pagi sehingga la ke petang aku akses laman2 web yang boleh memberi manafaat ka atas aku...
semua staf unit aku pergi ke bandar bahru untuk tugasan ,jadi tinggal la aku sorang2 kat opis ni......
tgh2 khayal,terpikir kat hati ini...
sampai bile kite hidup kat dunia yek,aku semakin lalai meningati alam yang lebih dasyat dan kekal selama-lamanya..seharian asyik disuapkan dengan hiburan yg x da makna nya...ade satu mase aku insaf ade satu mase aku lalai...aku x mahu menjadi hipokrit dalam hidup di dunia fana ini...camane yek nak didik hati ni sentiase ingat pada yg maha esa....nampaknya aku kene setkan target dan perlu istiqamah dalam menuju akhirat....sebagai santapan mai kita hayati lirik lagu ni 'dust is my bed'

Dust is my bed,

Dust is my bed, embracing me, and is my cover The sands are around me, engulfing me from all directions And the tomb recounts [ the story of ] the darkness of my calamity And the light has destined that my pleasure is in meeting [Allaah] Where is the kindness of kin? They relinquished fidelity Where are the scores of friends? They dispensed with my brotherhood Where is the bliss of money? I left it behind And where is the glory of fame and compliments? That’s my end; dust is my bed The beloved bade farewell to his love, and cried my elegy The tears flow dried out, after crying The vast universe shrank, narrowing my space The tomb to my corpse became both my land and my sky That’s my end; dust is my bed Fear overwhelms my estrangement and sadness is my ailment Hoping for steadfastness, which is – I swear – my remedy Sincerely supplicating to the Lord; You are my hope Hoping- O Allaah – for a paradise, in which my bliss shall be attained

Khamis, 16 Oktober 2008

Aku warne biru dan ijau


aku suke warne hijau dan biru bersesuaian dgn sifat aku yg menyukai enviorment.
antara rahsia warne tersebut yg aku dapat kat internet ialah:-

BIRU
Setia pada pasangan, pandai menyimpan wang, kuat kemahuan, suka berterus-terang,jujur, cekap memberi maaf dan tegas.
HIJAU
Subur, suka kepada kebahagiaan, tidak suka bergaduh atau bertekak, patuh pada pegangan agama, suka berhias, teguh pendirian hingga kadang-kadang seakan kolot.

http://www.kpmim-it.edu.my/forum/index.php?topic=123.0

Biru
Ternyata kamu seorang yang punya keyakinan diri yang rendah dan terlalu pemilih sangat. Tak bolehlah macam tu. Itu adalah sikap negatif yang harus kamu ubah kerana mendatangkan kerugian pada diri kamu sendiri. Selain itu, kamu juga cederung ke arah kesenian dan sememangnya kamu berbakat dalam bidang itu hingga mampu menjadikan kerjaya berkaitan dengan seni sebagai kerjaya tetap. Soal cinta pula, kamu mudah sangat jatuh cinta tapi seringkali juga putus cinta. Mana taknya, orang lain bercinta kamu pun hendak bercinta. Tapi kamu bukan benar-benar menyintai si dia setulus hati. Silap sendiri lah kan? Kalau kamu mahukan hubungan itu berpanjangan, kamu harus bersikap lebih serius dan ikhlas.
Hijau
Salah satu kelebihan yang kamu miliki ialah cukup pandai menyesuaikan diri dengan orang yang baru dikenali. Mungkin kerana sikap kamu yang tidak begitu pemalu namun dalam tidak sedar kamu boleh membuatkan orang lain kecil hati dengan kata-kata kamu saja! Kamu juga ingin diri kamu disayangi dan diberi perhatian penuh oleh kekasih hati. Namun selalunya mereka ini lebih rela maintain single hingga berjumpa dengan jejaka/gadis yang benar benar sesuai untuk dirinya!

http://blog.azhad.com/2005/01/warna-lahir.html

hari hari hari raya

secara tiba2 aku dilantik menjadi MC untuk majlis sambutan raya peringkat jabatan aku,start pukul 12,ngok jam dah kul 11.30 am,apa lagi kelang kabut aku blek umah nak ganti baju melayu.jauh gak umah aku kat aloq staq,opis aku kat teluk chengai.

sampai umah,aku ngok jam dah kul hampir pukul 12,alamak terlewat daaa.aku tawakal ja.siap je aku berkemas langsung aku memecut ala himilton teruih ka opis.ngok dari luar dah ramai orang di dewan khemah 2,gundah gulana dibuatnya,aku tawakal dan menucap hasbunallah wani'mal wakil byk2. tiba2 penolong aku menawar kan diri menganti kan aku yang tengah bersedia dengan ayat2 ajaib.

x pa lah,aku bagi kat dia,pasal majlisni skali dgn tahlil,beliau yg tampak warak serta boleh mengadalikan majlis agama ini.syukur pada allah dgn kuasanya, dia memudahkan hidup aku pada hari.alhamdullilah.

Selasa, 14 Oktober 2008

Galeri Padi -ada bagus

pada minggu ni,jabatan kitaorang telah mengadakan program hari ladang di pejabat komoditi telok chengai,aku ditugaskan sebagai ajk sambutan dan juga penyelanggaran galeri padi.fuh penat ma...sepanjang minggu ni,kitaorang nagn staf2 sibuk bergotong royong membersih kan kawasan dan juga muzium.

aku bertiga pi bersihkan muzium,penat tul...nak pinjam pekerja masing2 sibuk ngan hal2 masing2.tapi puas hati jugak pasal ramai orang puji galeri pejabat kami ni termasuk lah bos besau.

aku ganti sume cat lame dlm muzium dgn cat baru ala-ala casa impian,segala rekebantuk dalam kami ubah dan akhirnya terhasil la muzium padi pasca moden dan intersting...ni ada sdkit gambar kenangan yang aku selitkan di bawah ni..




basikal tua

Isnin, 13 Oktober 2008

saje-saje menulis

best la ngok cite ayat-ayat cinta,penuh pengajaran.respek si aisyah demi kandungannya also hubbynye dia sangup dimadukan....mase novel ni dikuarkan,x terlintas pun nak beli tapi pas ngok cita ni,semalam aku download e-book novel cite ni.....
nape yek karya indonesia lebih menusuk jiwa dan mendatangkan keinsafan compare dengan karya malaysia.malaysia asyik dengan karya tahyul dan keasyikan genjala2 sosial.cherite berelemen agama amat kurang,ade pun dalam drama2 TV,most yang nengok pun golongan 25 ke atas.

kalo kite ngok nasyid plak,mase2 era raihan dulu kite nampak lagu nasyid yang sesuai ngan jiwa,melodi yang menenangkan...senang cite sampailah pada pendengar but right now byak elemen yang digabungkan mcm kump yg batalion tu..muzik dia,bingit la.tiade ruh .cube kite dgr nasyid indo...contohnya OPICK,mcm lagu taubat,selawat nabi,rabbana...sgt indah alunan,menusuk jiwa dan membawa kesedaran.tapi ade jugak indon yg x best

mari kite ubah industri hiburan malaysia,katakan tidak pada filem 'KAMI'

Ahad, 12 Oktober 2008

artist adalah pencacai angkat najis

semakin pelik la sekarang,nampaknye negeri melaka mempertabatkan hidonisme.camner la diaorang boleh memberi darjah kebebesaran kepada srk yang x menyumbang apa2 pun pada malaysia,eh lupe plak ade, dia ada berjase la.contohnya meningkatkan kemaksiatan dan kehancuran bangse kita yang terbalik.

kite semakin membelakangkan nilai agama yang didokongi oleh golongan ulama sebaliknya mengiktiraf hidonisme yang diplopori artist2 x kire la local or oversea sebagai pengerak bangse.artist2 ni lah yang mempengaruhi nilai2 moral remaja di malaysia.nengok lah local artist,pakai baju x cukup kain dedah sane dedah sini.tutup pakaian pun mase bulan ramadhan..hipokrit nooo... kecuali pada artis yang bertobat(gua tabik).

sapa yang salah,selagi firman2 allah x ditegakan,negara kita akan menjadi seperti negara turki, di mane agama hanya pada nama saja.jahilayah sunguh...

Selasa, 7 Oktober 2008

anti murtad

tadi aku buka website tentang forum kenapa aku aku keluar islam.dia orang mempertikaikan dan judge islam sebagai agama yang mudur,menekan umatnya dan zalim.berdasarkan yg aku perhatikan mereka sume tu judge mengikut nafsu semata-mata tanpa memikirkan sedalam-dalamnya.dia orang hina nabi muhamad s.a.w.(astragfirullah).pandai2 je cakap nabi phedophlia.dah lah x de bukti pandai je menuduh.they all indonesian,nasib bukan malaysia kalau tak dah cari sampai lubang kuman(lubang cacing besar sgt).
kesimpulannya
mereka sebenarnya nak bebas daripada hukum2 yang wajib dipatuhi dlm islam dan menjadikan hidonisme paksi barat sebagai ikutan.merekan pun bukan faham kristian pun,cume mahu kebebasan.

FEning2

ingat kan pas cuti nak relex sat,peh tibe2 keja melambak.hari ni nak siap sume keja...busan2.pas ni pi tesko la,nak window shoping,nak ilangkan tension...

Isnin, 29 September 2008

Ahad, 21 September 2008

X PeKa

Tadi mase rehat la tebukak la satu rancangan hiburan kat TV####pukul 12(21 sept 08).peh bukan main adalah sorang artis yang tinggi(pak lawak la konon) bersama yg pendek 2 mengucapkan kalimah allah dengan main2.dah la ucap salam x betul.can u imagine.antaranya yang diucapkan ngan nada terkinje2 dan suke2 tu adalah astragfirullah,kalimah Lailahhaillallah.x peka langsung.bende mcm ini lah yang boleh mempengaruhi dan merosakan generasi akan datang.

WHIRLING DERVISHES

tetarik lah dengan Whirling Dervishes(tarian sufi ni).boleh pusing tanpa henti.kalo kita lah mau pening dibuatnya.lepas tu muka diaorang lentok ngan tangan tergantung.tu lah dinamakan seni.

Rabu, 17 September 2008

al-fatiha

salah seorang staf semasa bekerja di PLPP ayer hitam telah kembali ke ramahtullah,al-fatiha kepada allahyarham ahmad bin husin........semoga allah mencucuri rahmat ka atas ruh bliau......

Isnin, 15 September 2008

snipet

hari ni pi melawat projek kawalan siput guna itik under unit ptif.best betul ngok itik2 ni berenang-renang kat sawah, ada juga yang berjalan terkedek-kedek.lawak lak ngok gelagat itik2 ni sume.tapi paling best dapat telur masin free dari pesawah,murah rezeki.x sangka pulak bleh dapat.balik ni bagi kat jiran,nak masak pun dapur masak bukan ada.dapat gak pahala pada bulan ramadhan ni.okey selamat berbuka.....wasalam.na

Sabtu, 13 September 2008

CAHAYA HATI

MAI dengar lagu opic tebaru....shadu

Khamis, 11 September 2008

fitnah.fitnah sane sini

i tell u all....semalam aku ade terbace 1 artikel di dalam 1 majlah kat malaysia ni....cite nye berkaitan fitnah b4 belakunya armegadon..takut juge kandungan
antara isinya...
1.Fitnah al-ahlas
ia bermaksud pelarian perang.di mana ia bermula dan belaku selepas wafat sahabat
nabi.cube kite lihat bile wafat ja umar al-khatab.banyak umat menjadi pelarian
perang. belaku berluasa x kira civil war or perang apa2.contoh civil war ant
usman affan dan isteri nabi aisyah.
2.Fitnah as-shahhrak
ia bermaksud fitnah kesenangan...macm yang belaku skarg ni la,masing2 mengejar
kesenangan duniawi tanpa menitik beratkan akhirat nanti.sume nak kejar kuasa...
3.Fitnah al-duhaimak
Ha,,ni pun mula nak belaku iaitu huru hara,hati semakin keruh,ni dah banyak
belaku. pedengki semakin banyak.kemaksiatan dan kejahilan semakin
berluasa.pembunuhan disana sini...hui ni adalah pintu di mana nanti lah kemunculan
dajjal ,dan bermula lah perang armegadon....dasyat sunguh.

kalo artikel ni silap,rujuk lah majlah solusi keluaran bln 9 ni..

HERBA

dekat 2 - 3 minggu ni banyak lak tugas yang kena wat.skrg ni baru rase free skit......nak cite skit,semalam PI meeting kat putrajaya,fuh baru ckp 4,5 patah,dah kena bambu.silap sendiri gak pasai x penah sentuh pasal herba ni.jika b4 ni asyik study padi nampaknye terpakse la pas ni berjinak-jinak dengan herba n bunga.tapi x pa 2 sume pengalaman,agar kita menjadi orang berpengetahuan marilah sama-sama kita banyakkan membaca dan mencari ilmu dalam pelbagai bidang.semoga kita menjadi orang yang luar biasa bagus.......

Rabu, 20 Ogos 2008

snipet

harga minyak dunia da turun,bile la yek harga kat malaysia nak turun.penin2 pasal budget asyik lari je, saje je jadikan fuel market sebagai alasan.actualy kene ubah cara hidup skit.tapi bagus la kalo fuel price kat malaysia ni turun,dapat gak aku pi shoping sakan....hoho...

Selasa, 19 Ogos 2008

Green2 on the road

Aku sgt suka dan cinta pada alam sekitar.tenang ja bile ngok pokok2,gunung2,laut2 dan sewaktunya.ni antara gambar kenangan aku ngan alam sekitar

Digunung Lumut,Kluang







Isnin, 18 Ogos 2008

Buku

Sehari sebuah buku....
saje je letak tajuk ni pasai semalam aku telah abis buku yang ke-4 yang di karang oleh Dr tuah,seronok gak membace buku dia ni.segala idea yang disampaikan begitu sempoi dan tidak membosankan.tapi buku yang paling aku minat adalah buku bertajuk La-Tahzan kerana isinya membuat hati yang gelisah menjadi tenang(dgn izin allah).try la bace.
ade 1 pepatah,orang yang rajin membace ni seumpama 'pengembara yang mengembara ke seluruh dunia',semoga kita sume rajin-rajinlah membace

Anti perpecahan


naik pelik pulak ngan senario politik negara kita la ni,makin teruk.bukan nye menggalakan perpaduan malah mengalakan perpecahan antara kaum terutamanya melayu.semua pemimpin kene ngok pada yang basic, iaitu agama islam.islam menerapkan kesatuan dan perpaduan ummah,jadi sewajibnya kita as a malaysian n absolutely malay yang beragama islam bersatu dan mengikat dengan ketat tali perpaduan,kita sumua pun bukan hidup lama lagi kat dunia ni,dunia sudah banyak bongkoknya.orang2 yang pegang kuasa tu sedar2 lah,berat tangungjawab as a leader ni,ikut lah contoh pemimpin terdahulu seperti rasul junjungan kita nabi muhamad saw,sahabat2 nabi, salahudin alayubi,dan ramai lagi.mereka semua meletakan islam sebagai pegangan dan sumber rujukan.
agar kita menjadi umat yang maju bukan shj di dunia malah di akhirat kita perlulah kembali kepada ajaran islam yang sejati
ya allah sesunguhnya kami semua insan yang tidak sempurna,sunguh mudah terpengaruh dengan keenakan di duni, iman kami lemah dan hati kami diselaputi noda-noda hitam.dengan rahmat mu,keesaan mu,kemaafan mu,kebesaran mu ampunkanlah kami semua & dan lindungi kami dari azab seksa neraka mu.amin

aku pi ladang






peh,aku pi melawat bendang.terase mcm pi safari adventure plak.pasal naik belakang pickup truck.

Khamis, 7 Ogos 2008

mc

penin2,semalam aku demam pasal pi harvest padi dari kul 9- 1 ptg,fuh sgt penat.akhirnye aku x pi keja dan terus amik mc kat klinik swasta.gomen klinik conform x dapek mc.huhu

Selasa, 22 Julai 2008

berkhidmat untuk negara



Sekarang aku bertugas di bahagian "PADDY, INDUSTRIAL CROPS AND FLORICULTURE DIVISION"

objektif kami semua adalah

i. Menjana perkembangan jumlah pengeluaran padi bagi memenuhi dasar tahap saradiri (SSL) pada paras 90% dengan jumlah pengeluaran sebanyak 2.4 juta m/ton beras menjelang tahun 2010.

ii. Menjana perkembangan jumlah pengeluaran pada kadar 10% setahun dengan sasaran purata pengeluaran padi sebanyak 6.5 tan/ha bagi kawasan dalam jelapang dan 5.5 tan/ha bagi kawasan luar jelapang menjelang tahun 2010.

iii. Memajukan perusahaan komoditi tanaman industri, tanaman herba dan rempah ratus, tanaman / perusahaan berpotensi dan bunga –bungaan untuk pasaran dalam negara dan eksport.

iv. Mempromosi pendekatan pengurusan tanaman yang mapan dan berdayamaju dengan mengadaptasi langkah amalan pertanian baik (Good Agriculture Practice) dalam pengeluaran produk berkualiti dan selamat kepada pengguna.

segala pertanyaan berkaitan tanaman (as above) boleh la berhubung dgn saya di
roma@doa.gov.my atau di wbsite jabatan - http://www.doa.gov.my/.

Khamis, 17 Julai 2008

TANAMAN HERBA


Pegaga
Pegaga atau nama saintifiknya Centella asiatica kini bukan sahaja dijadikan ulam dicecah dengan samabal belacan tetapi menjadi rebutan saintis perubatan dan kosmetik antarabangsa. Tumbuhan hijau yang tumbuh melata ini dikatakan mengandungi sejenis enzim yang bernilai tinggi “tetripenoids” yang menjadi antara bahan asas dalam pembuatan kosmetik kecantikan kulit dan ramuan penting untuk dicampur dengan herba tertentu bagi mengubati penyakit barah. Ia juga diproses untuk dijadikan minuman kesihatan atau tonik untuk menyegarkan badan selain peransang kepada pemulihan.

Dengan keistimewaannya, pucuk pegaga kini dilihat sebagai tumbuhan komersil . kajian secara saintifik menunjukkan pucuk pegaga mempunyai enzim tetripenoid untuk dijadikan ubat anti kanser.

Selain itu terdapat empat jenis pegaga yang terdapat dinegara kita, iaitu pegaga biasa yang mudah diperolehi dikampung-kampung, pegaga salad yang daunnya menyerupai daun salad sebenar (versi daun lebar) pegaga nyonya dan pegaga hitam

rujukan-http://pkukmweb.ukm.my/~ahmad/tugasan/s2_99/a64967.htm

Isnin, 14 Julai 2008

The Paddy Museum


It is the first paddy museum in Malaysia, and the fourth to be opened in the world after Japan, Germany and the Philippines.

The unique architecture of the Paddy Museum represents bushels of harvested rice stalks. Rice motifs are repeated throughout the building, on staircase banisters, the museum gates and the fence surrounding it.

The museum showcases the paddy cultivation process in Malaysia and displays all kinds of tools and equipment which have been used in the trade over the years. Through beautiful murals, the art work of 60 artists from North Korea, the history of paddy cultivation in Malaysia is revealed.

It honours the history, culture and significance of paddy farming in Kedah and is dedicated to the hardworking and simple paddy farmers, whose blood, sweat and toil have contributed to the objective of achieving self sufficiency in the rice industry.

source-http://travel.tourism.gov.my/en/destinations/item.asp?item=paddy

Jumaat, 30 Mei 2008

Rabu, 28 Mei 2008

INI AKU

Akul lahir pada hari rabu, 18 Februari 1981
di bawah ni rasenye 70 % betui about aku

FEBRUARI
* Berfikiran abstrak.* Sukakan benda yang realiti dan abstrak.* Bijak dan pintar* Berpewatakan yang mudah berubah.* Mudah menawan orang lain.* Agak pendiam.* Pemalu dan rendah diri.* Jujur dan setia pada segalanya.* Keras hati untuk mencapai matlamat.* Tidak suka dikongkong.* Mudah memberontak apabila dikongkong.* Suka kegiatan yang lasak.* Emosinya mudah terluka dan sangat sensitif.* Mudah mempamerkan marahnya.* Tidak suka benda yang remeh-temeh.* Suka berkawan tapi kurang mempamerkannya.* Sangat berani dan suka memberontak.* Bercita-cita tinggi, suka berangan-angan dan ada harapan untuk merealisasikan impiannya.* Pemerhatian yang tajam.* Suka hiburan dan sukan.* Suka benda yang bersifat seni.* Sangat romantik pada dalaman tetapi tidak pada luaran.* Berkecenderungan pada benda yang tahyul.* Amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros.* Belajar untuk mempamerkan emosi

rujukan:Dato' Dr. Fadzilah Kamsah.

Tarikh Lahir

Tarikh Lahir pada 3, 18 & 29 Sabar serta pandai menguasai diri adalah ciri yang khas bagi pasangan yang lahir pada tarikh ini. Tapi jangan cuba mempermain-mainkannya, dia akan mengamuk dengan hebat. Dia tergolong pasangan yang bijaksana dan bertanggungjawab. Sifat jujur & ramah adalah modal utamanya dalam bergaul. Tapi dalam soal cinta dia merupakan pasangan yang susah untuk di mengertikan. (ambo)

Tarikh Lahir pada 10, 16 & 21 Suka bekerja keras,memiliki nafsu yang tinggi dalam usaha mencapai cita-citanya. Dalam pergaulan sehari-hari dia merupakan orang yang mudah tersinggung. Namun begitu dia seorang yang jujur & tabah dalam menghadapi persoalan. Soal cinta dia sangat setia dan sebab itulah dia mudah disenangi. Tapi dia seorang yang terlalu cemburu. Kalau baik dia sangat baik dan kalau jahat dia merupakan orang yang paling jahat.
(kwn ambo)

Tip Mengenal Diri Sendiri Melalui Tarikh Lahir Dari Dr.Fadzilah Kamsah.
1. Pemimpin
2. Lembut
3. Kemas (Cerewet)
4. Rajin 5
. Boleh berbincang
6. Angin
7. Patuh
8. Bisnes
9. Glamour

Contoh: 20 05 1981
2 + 0 = 2 Maka kotak pertama adalah 2.. Kemudian campurkan kesemua nombor.. 2 + 0 + 0 + 5 + 1 + 9 + 8 + 1 = 26 Kemudian hasil campur yang lebih dari 9 akan dicampur lagi seperti: 2 + 6 = 8 Maka kotak kedua adalah 8.. Selepas itu kotak pertama akan dicampur ngan kotak kedua 2 + 8 = 10 Oleh kerana hasil campur lebih dari 9 maka dicampur lagi 1 + 0 = 1 Maka kotak ketiga ialah 1.. hasilnya.. 2: Lembut 8: Bisnes 1: Pemimpin Maka anda sudah cerminkan diri anda mungkin sifat-sifat ini ada dalam diri anda dan mana tahu mungkin suatu hari nanti dengan sifat ini anda akan menjadi seorang yang berguna..

Selasa, 27 Mei 2008

LA TAHZAN

Gambar bersama wargakerja PLPP

2day adalah hari last aku kat opis,after 1 year keja kat sini byk yg gua dapat kat sini.mkn free(time wt kursus la),staf2 yang peramah ; baik hati also keadaan persekitaran yang amazing.tapi aku x sedih pon nak tingalkan tpt ni pasal ape yang belaku sudah dirancangkan oleh Allah.mybe ade something lebih baik kat nun jauh di utara 2.it useless utk ingat mase yang lepas,pon sama gak memikirkan masa depan kerana ghaib dan blom sampai ketentuan,adalah bagus memikirkan mase sekarang kerana ia memberi makna yang besar untuk hari esok.

Bekerja seolah-olah kite hidup seribu tahun lagi.

Beribadah la seolah-olah kita akan mati hari esok

Isnin, 26 Mei 2008

Atas ni gambar gua ngan kekwn semasa kursus induksi kat BP, Johor.2 all my friend, gud luck 4 ur future.
ps:-
7 hari lagi gua akan ke kedah,x sabar rasenye nak merasai environment tpt baru ni.pas tu bidang tugas pon berbeza.jika sebelum gua asyik telibat dlm penyelarasan kursus, dekat kedah nanti cek byk telibat dengan tanaman padi.....welcome 2 kedah

SOLAT DI MANA SAHAJA KAMU BERADA












Kesimpulannya:-
Sembahyang lah kamu sebelum kamu disembahyangkan









Khamis, 22 Mei 2008

Membedakan Zionisme dari Yahudi

Sebagaimana disebutkan sebelumnya, sikap toleransi yang wajib diperlihatkan kaum Muslimin terhadap orang-orang ahli kitab telah terbukti sepanjang sejarah Islam. Selama berabad-abad, umat Islam memperlakukan kaum Yahudi dengan sangat bersahabat dan mereka menyambut persahabatan ini dengan kesetiaan. Namun, hal yang telah merusak keadaan ini adalah Zionisme.
Zionisme muncul pada abad ke-19. Dua hal yang menjadi ciri menonjol Eropa abad ke-19, yakni rasisme dan kolonialisme, telah pula berpengaruh pada Zionisme. Ciri utama lain dari Zionisme adalah bahwa Zionisme adalah ideologi yang jauh dari agama. Orang-orang Yahudi, yang merupakan para mentor ideologis utama dari Zionisme, memiliki keimanan yang lemah terhadap agama mereka. Bahkan, kebanyakan dari mereka adalah ateis. Mereka menganggap agama Yahudi bukan sebagai sebuah agama, tapi sebagai nama suatu ras. Mereka meyakini bahwa masyarakat Yahudi mewakili suatu ras tersendiri dan terpisah dari bangsa-bangsa Eropa. Dan, karenanya, mustahil bagi orang Yahudi untuk hidup bersama mereka, sehingga bangsa Yahudi memerlukan tanah air tersendiri bagi mereka.
Hingga saat kemunculan Zionisme di Timur Tengah, ideologi ini tidak mendatangkan apapun selain pertikaian dan penderitaan. Dalam masa di antara dua perang dunia, berbagai kelompok teroris Zionis melakukan serangan berdarah terhadap masyarakat Arab dan Inggris. Di tahun 1948, menyusul didirikannya negara Israel, strategi perluasan wilayah Zionisme telah menyeret keseluruhan Timur Tengah ke dalam kekacauan.
Titik awal dari Zionisme yang melakukan segala kebiadaban ini bukanlah agama Yahudi, tetapi Darwinisme Sosial, sebuah ideologi rasis dan kolonialis yang merupakan warisan dari abad ke-19. Darwinisme Sosial meyakini adanya perjuangan atau peperangan yang terus-menerus di antara masyarakat manusia. Dengan mengindoktrinasikan ke dalam otak mereka pemikiran “yang kuat akan menang dan yang lemah pasti terkalahkan”, ideologi ini telah menyeret bangsa Jerman kepada Nazisme, sebagaimana orang-orang Yahudi kepada Zionisme.
Kini, banyak kaum Yahudi agamis, yang menentang Zionisme, mengemukakan kenyataan ini. Sebagian dari para Yahudi taat ini bahkan tidak mengakui Israel sebagai negara yang sah dan, oleh karenanya, menolak untuk mengakuinya. Negarawan Israel Amnon Rubinstein mengatakan: “Zionisme adalah sebuah pemberontakan melawan tanah air (Yahudi) mereka dan sinagog para Pendeta Yahudi”. (Amnon Rubinstein, The Zionist Dream Revisited, hlm. 19)
Pendeta Yahudi, Forsythe, mengungkapkan bahwa sejak abad ke-19, umat Yahudi telah semakin jauh dari agama dan perasaan takut kepada Tuhan. Kenyataan inilah yang pada akhirnya menimpakan hukuman dalam bentuk tindakan kejam Hitler (kepada mereka), dan kejadian ini merupakan seruan kepada kaum Yahudi agar lebih mentaati agama mereka. Pendeta Forsythe menyatakan bahwa kekejaman dan kerusakan di bumi adalah perbuatan yang dilakukan oleh Amalek (Amalek dalam bahasa Taurat berarti orang-orang yang ingkar kepada Tuhan), dan menambahkan: “Pemeluk Yahudi wajib mengingkari inti dari Amalek, yakni pembangkangan, meninggalkan Taurat dan keingkaran pada Tuhan, kebejatan, amoral, kebiadaban, ketiadaan tata krama atau etika, ketiadaan wewenang dan hukum.” (Rabbi Forsythe, A Torah Insight Into The Holocaust, http://www.shemayisrael.com/rabbiforsythe/holocaust.)
Zionisme, yang tindakannya bertentangan dengan ajaran Taurat, pada kenyataannya adalah suatu bentuk fasisme, dan fasisme tumbuh dan berakar pada keingkaran terhadap agama, dan bukan dari agama itu sendiri. Karenanya, yang sebenarnya bertanggung jawab atas pertumpahan darah di Timur Tengah bukanlah agama Yahudi, melainkan Zionisme, sebuah ideologi fasis yang tidak berkaitan sama sekali dengan agama.
Akan tetapi, sebagaimana yang terjadi pada bentuk-bentuk fasisme yang lain, Zionisme juga berupaya untuk menggunakan agama sebagai alat untuk meraih tujuannya.

Penafsiran Taurat yang Keliru oleh Kaum Zionis
Taurat adalah kitab Allah yang diturunkan kepada Nabi Musa. Allah mengatakan dalam Alquran: “Sesungguhnya Kami telah menurunkan Kitab Taurat di dalamnya (ada) petunjuk dan cahaya (yang menerangi),...” (QS. Al-Maa-idah, 5:44). Sebagaimana pula dinyatakan dalam Alquran, isi Taurat di kemudian hari telah dirubah dengan penambahan perkataan manusia. Itulah mengapa di zaman sekarang telah dijumpai “Taurat yang telah dirubah”.
Namun, pengkajian terhadap Taurat mengungkap keberadaan inti ajaran-ajaran Agama yang benar di dalam Kitab yang pernah diturunkan ini. Banyak ajaran-ajaran yang dikemukakan oleh Agama yang benar seperti keimanan kepada Allah, penyerahan diri kepada-Nya, bersyukur kepada-Nya, takut kepada Allah, mencintai Allah, keadilan, cinta, kasih sayang, menentang kebiadaban dan kedzaliman tertulis dalam Taurat dan bagian-bagian lain dari Kitab Perjanjian Lama.
Selain itu, peperangan yang terjadi sepanjang sejarah dan pembantaian yang terjadi ini dikisahkan dalam Taurat. Jika seseorang berniat untuk mendapatkan dalil – meskipun dengan cara membelokkan fakta-fakta yang ada – untuk membenarkan tindakan keji, pembantaian dan pembunuhan, ia dapat dengan mudah mengambil bagian-bagian ini dalam Taurat sebagai rujukan untuk kepentingan pribadinya. Zionisme menempuh cara ini untuk membenarkan tindakan terorismenya, yang sebenarnya adalah terorisme fasis, dan ia sangat berhasil. Sebagai contoh, Zionisme telah menggunakan bagian-bagian yang berhubungan dengan peperangan dan pembantaian dalam Taurat untuk melegitimasi pembantaian yang dilakukannya terhadap warga Palestina tak berdosa. Ini adalah penafsiran yang tidak benar. Zionisme menggunakan agama sebagai alat untuk membenarkan ideologi fasis dan rasisnya.
Sungguh, banyak orang-orang Yahudi taat yang menentang penggunaan bagian-bagian Taurat ini sebagai dalil yang membenarkan pembantaian yang dilakukan terhadap warga Palestina sebagai tindakan yang benar. The Neturie Karta, sebuah organisasi Yahudi Ortodoks anti Zionis, menyatakan bahwa, nyatanya, “menurut Taurat, umat Yahudi tidak diizinkan untuk menumpahkan darah, mengganggu, menghina atau menjajah bangsa lain”. Mereka menekankan lebih jauh bahwa, “para politikus Zionis dan rekan-rekan mereka tidak berbicara untuk kepentingan masyarakat Yahudi, nama Israel telah dicuri oleh mereka”. (Rabbi E. Schwartz, Advertisement by Neturei Karta in New York Times, 18 Mei 1993)
Dengan menjalankan kebijakan biadab pendudukan atas Palestina di Timur Tengah dengan berkedok “agama Yahudi”, Zionisme sebenarnya malah membahayakan agama Yahudi dan masyarakat Yahudi di seluruh dunia, dan menjadikan warga Israel atau Yahudi diaspora sebagai sasaran orang-orang yang ingin membalas terhadap Zionisme.

rujukan :http://www.harunyahya.com/indo/artikel/049.htm

Teori Dan Ideologi Palsu Pesongkan Dunia

SIGMUND FREUD
Definisi Teori
Dewasa ini, terlalu banyak teori atau ideologi tersebar dan diperkatakan dalam dunia ini. Samada ianya diperdebatkan, diterima atau ditolak. Jika ditinjau dari skop politik, ekonomi atau sastera, semuanya mempunyai teori tersendiri. Dalam sastera melayu, pelbagai teori dicipta dan dibahaskan. Mutakhir ini, terdapat keghairahan dan keberahian sarjana dan pengarang sastera dalam mencetuskan teori baru sastera. Sesuatu yang perlu dibangkitkan; untuk apa semua teori ini? Relevankah ia?
Apakah yang dimaksudkan dengan teori? Teori boleh dimaksudkan begini: pendapat (bersifat pandangan yang tidak dapat dibuktikan dengan kukuhnya) yang dikemukakan untuk menerangkan sesuatu perkara dan sebagainya.
Protokol Cendekiawan Zionis Sedunia ke IX menyebut perihal teori dan ideologi. Bunyinya: Kita telah memperbodohkan, membingungkan dan mengotori pemikiran remaja goyim (bukan Yahudi) dengan mendidik mereka melalui prinsip dan teori yang walaupun kita tahu palsu, kitalah yang menciptanya.
Protokol kontroversi ini mengandungi 24 bab atau bahagian. Ia merupakan dokumen sulit yang menerangkan survival bangsa Yahudi pada masa 100 tahun. Dokumen ini mulanya didedahkan Sergius A Nilus.
Tiada bukti jelas siapa penulis dan mastermind protokol ini, tetapi ada spekulasi menyatakan ia diilhamkan oleh seorang wartawan Yahudi, Theodor Herzl yang juga dikenali sebagai bapa zionis. Kaum Yahudi dalam surah al-Baqarah dikutuk kerana kejahatan dan kedegilan mereka. Beratus nabi telah dibunuh oleh mereka, misalnya Nabi Zakaria. Pendeta mereka terkenal sebagai ulama yang mengubahsuai kitab Injil, Zabur dan Taurat.
Terdapat cerita yang dipanggil Israeliyat, iaitu ciptaan pendeta mereka untuk menyesat dan memesongkan masyarakat awam.
Yahudi diketahui bergiat aktif dalam semua bidang kehidupan, terutama bidang teras atau utama seperti ekonomi dan politik.
Dalam dunia pemikiran, Yahudi tidak terkecuali. Untuk memukau pemikiran dunia, kadangkala mereka menunggang golongan intelektual bangsa goyim, selain tokoh mereka sendiri.

Penyebar Fahaman Yahudi
Tiga nama yang jelas disebut dalam Dokumen ke-IX adalah Karl Marx, Friedrich Nietzsche dan Charles Darwin. Mereka disebut sebagai tokoh berjaya membawa misi yang dikehendaki Yahudi. Kita ketahui juga, antara pemuka tulen Yahudi adalah Karl Marx, Sigmund Freud dan Lenin. Manakala di pihak goyim, termasuk George Bernard Shaw, Rosseaou, Darwin atau Nietzche.
Empat nama terakhir bukan berdarah Yahudi, tetapi dipercayai menjadi boneka dan dipergunakan secara sedar atau tidak oleh zionis dalam menjayakan misi mereka.
Shaw, penulis dan ahli falsafah British itu, seorang ahli aktif Kelab Fabian, sebuah persatuan anjuran Yahudi, selain Freemason dan Allience Israelite Universelle.
Dalam dunia politik, komunisme atau sosialisme diketahui jelas sebagai pembawaan dakyah atau agenda Yahudi.
Dengan fahaman komunis dan sosialis, mereka menggerakkan agenda revolusi untuk kehancuran dunia dan mengutip laba dalam politik, ekonomi dan sosial. Ini dibuktikan melalui kejayaan revolusi di Russia.
Slogan Freedom-equlity-fraternity juga disebar oleh intelektual Yahudi, walaupun ia disampaikan dari mulut bangsa goyim.
Perkara ini jelas tertera dalam catatan Protokol Zionis dengan nama mengejek kaum goyim.
Dalam jurusan sains politik, Harold J Laski, pensyarah di London School of Economics and Political Science adalah juga ahli jawatankuasa Fabian. Beliau dianggap sebagai rujukan penting bagi pelajar-pelajar dalam bidang sains politik.
Beliau sebenarnya adalah arkitek dan pembangun Yahudi dalam merangka teori pemikiran politik goyim. Buku tulisannya dipelajari di sini, Dewan Bahasa dan Pustaka sendiri telah menterjemahkan salah sebuah karya politiknya. Bahkan Lee Kuan Yew suatu ketika dahulu pernah berguru dengan Harold J Laski.
Buku sains politik, The Social Contract, karya Jean Jacques Rousseau yang mengumandangkan idea abad ke-18, persamaan manusia menurut lumrah alam adalah produk Yahudi.
Siapakah meniupkan inspirasi kepada Rousseau yang buah fikirannya dalam buku itu didakwa berjaya menyumbangkan peratusan besar faktor penyebab meletupnya revolusi di Perancis tahun 1789 itu? Beliau adalah Dr. Kallen, seorang Yahudi ahli Kelab Fabian.

Sokongan Negara
LuarRevolusi Perancis memberikan keuntungan besar kepada Yahudi. Revolusi Perancis telah menghadiahkan kebebasan sivil kepada Yahudi di Eropah Barat.
Seterusnya, Dean Roscoe Pound (Yahudi penganjur liberalisme) Kemudian David Ricardo telah mengobarkan doktrin abad ke -19 iaitu idea persamaan manusia menurut kejenteraan.
Dalam sastera, pemikiran berbaur Yahudi tidak terkecuali dan tidak dapat dinafikan. Misalnya, feminisme, absurdisme, eksistensialisme, surrealisme, realisme magis atau romantisme.
Meskipun bebas dan tidak diterbitkan pemuka Yahudi secara terang-terangan, tetapi dari satu segi, semua isme ini seolah-olah melengkapi, menyetujui dan menyokong pernyataan dokumen tadi. Berapa ramai intelektual dan sarjana sastera Malaysia mabuk dan selalu berhujah dengan menggunakan teori di atas?
Semua ini menuju matlamat untuk membingungkan pemikiran bangsa bukan Yahudi dalam usaha mereka untuk menguasai dunia. Ini semua dijalankan untuk kepentingan mereka.
Mereka cuba meletakkan perangkap dalam setiap bidang kehidupan, samada untuk melekakan, membingungkan atau merosakkan.
Teori di atas tiada gunanya, Ia amat tidak praktikal sama sekali. Kita ambil contoh feminisme, bolehkan diwujudkan persamaan hak antara wanita dan lelaki?
Kesamaan atau ketidaksamaan hak wanita dan lelaki sudah jelas dalam al-Quran, maka apa lagi yang mahu diambil dari Feminisme?
Mungkin terdapat pemikiran yang dibawa Yahudi baik dan positif. Hal ini mengingatkan kepada kisah Nabi Muhammad SAW dengan sekumpulan wanita berkisar persoalan ahli nujum.
Mereka bertanya kepada baginda, mengapa meramal nasib diharamkan? Walhal tilikian itu adakalanya tepat. Baginda menjawab, samada tepat atau tidak, haram hukumnya meramal nasib. Ini kerana mereka mencampurkan antara kebenaran dan kebatilan.

Kesedaran
Seharusnya satu penilaian semula dilakukan ke atas semua teori dan ideologi yang selama ini kita praktikkan. Dalam tulisan ini khasnya, merujuk teori sastera.
apakah sebenarnya teori? apa perlu adanya teori? Apa relevannya teori?
Kita bimbang jika pemikiran kita dilekakan dengan pembuatan, perbahasan dan penamaan teori yang tiada gunanya dan semua ini akhirnya menjayakan misi Yahudi dalam melekakan pemikiran umat manusia dari menghadapi kenyataan dan masalah sebenar. Malah dikhuatiri produk dan calon intelektual yang dikeluarkan pusat pengajian tinggi kelak, hanya mengajar, membahas dan menyebut teori yang tidak ada gunanya, tidak berpijak di bumi nyata atau khayalan semata.
Kita akhirnya leka dan sesat dalam permainan teori dan ideologi semata. Juga dibimbangkan, dalam keadaan kita mengkritik kaum muda yang dijangkiti kuman penyakit sosial yang disebar Yahudi seperi budaya Hedonisme atau Hippies, golongan intelektual sendiri lebih dahsyat dilekakan dengan candu teori dan ideologi tak berguna ciptaan Yahudi.


Petikan dari: Akhbar Berita Mingguan, Ahad - 2 Jun 2002/http://www.darulnuman.com/mhikmah/teori/index.html

Rabu, 21 Mei 2008

Menenangkan Hati

*Janganlah kita berdukacita kerana hal dunia sesunguhnya akhirat itu tempat tinggal kita
selamanya.
*Janganlah kita resah gelisah sesunguhnya Allah sentiasa dengan kita.
*Janganlah memikirkan masa lalu sesunguhnya telah ia telahpun luput dan sepatutnya
dilupakan,jangan lah juga memikirkan masa depan kerana ia ghaib dan belum datang kepada
kita seperti ketentuannya,sewajarnya kita memikirkan hari ini kerana ia memberi makna
untuk hari esok.
*Kebanyakan masalah yang kita fikir tidak belaku pada diri kita.
*Janganlah memikirkan masalah yang remeh temeh,ia akan membuat hati kita rungsing.
*Jangalah memikir tentang orang lain,ia membuat jiwa kita tidak tenteram.
*Renung Surah ini -Al-imran(ayat 139) Dan janganlah kamu berasa lemah dan janganlah kamu
berdukacita kerana kamulah orang-orang yang tinggi jika kamu beriman.

CINTAILAH AGAMA MU

Kata Pepatah.
Sesungguhnya budaya barat itu adalah seperti kapal laut yang hampir karam, tetapi ramai orang islam yang berlumba-lumba membeli tiket untuk menaiki kapal itu (Yusof Islam).-renungkanlah
Cintailah budaya kita dan peliharalah Agama Islam.

Selasa, 20 Mei 2008

LANGKAWI


Langkawi merupakan salah satu daripada daerah dalam negeri Kedah Darul Aman, Malaysia. Pulau Langkawi diberi status bebas cukai pada tahun 1987. Kini, pulau yang kaya dengan keindahan semula jadi dan lagenda masa silam ini telah menampilkan diri sebagai salah satu daripada destinasi perlancongan yang paling popular di Malaysia. Langkawi sebenarnya merupakan suatu gugusan pulau di mana Pulau Langkawi merupakan yang terbesar.
Nama Langkawi ialah kombinasi antara "Lang" dan "Kawi". "Lang" diambil daripada perkataan bahasa Melayu iaitu helang. Pada suatu masa dahulu, ia menjadi tempat tinggal kepada sejumlah burung helang. "Kawi" dalam bahasa Sanskrit ialah guli, yang mana ia ditemui sebagai pertemuan bahagian Malaysia. Apabila kedua-dua perkataan digabungkan, ia membentuk perkataan "Helangkawi" yang kemudian menjadi Langkawi.
Rujukan lain dijumpai di dalam buku oleh Tun Mohamed Zahir yang bertajuk The Legends of Langkawi yang mana nama tersebut menggabungkan dua perkataan Sanskrit—"Langka" (keindahan) dan "Wi" (tidak terkira).
Langkawi terletak di utara Selat Melaka di selatan Laut Andaman berhampiran sempadan antara Malaysia dan Thailand. Beberapa kilometer jarak ke utara pulau Thai iaitu Ko Tarutao. Bandar utama gugusan pulau terletak di pulau utama iaitu Kuah.
Titik tertinggi Langkawi ialah Gunung Raya, yang mencapai ketinggian 890 m dari atas paras laut di kawasan tengah-barat pulau utama.[1]
Kepulauan ini mengandungi 99 pulau yang merangkumi jumlah kawasan darat 528 km2 (204 batu persegi).

Kurun ke-15, nama Lung-Ya-Kiou-Yi tercatat di sebuah carta yang dipercayai digunakan oleh Laksamana Cheng Ho ketika melawat Melaka pada tahun 1405.
Kurun ke-16, pulau terpencil ini diberi pelbagai nama dalam peta zaman itu. Antaranya Langa, Lanka, Lansura, dan Langapura.
1621, Jeneral Augustin De Beaulieu yang berkhidmat dengan Raja Louis XIV di Perancis, menyifatkan Langkawi sebagai Lancahui atau lada sulah. Dia kemudiannya menulis, "Tanahnya subur dengan buah-buahan, beras dan ternakan. Beberapa batang sungai menyediakan sumber air bersih, hutan luas dapat dilihat dan pantainya cantik serta berjuraian dengan teluk dan pulau-pulau kecil sekelilingnya".

Tun Dr Mahathir Mohamad, bekas Perdana Menteri Malaysia pernah bertugas di Pulau Langkawi sebagai seorang doktor selepas lulus dari Universiti Malaya di Singapura. Sejak itu, beliau ingin mengubah "Sumpah Mahsuri 7 Keturunan" menjadi pulau bebas cukai dan destinasi pelancongan bertaraf dunia.
Langkawi adalah sebuah nama yang sarat dengan misteri, mitos, dan legenda. Antara kisah legenda yang berkaitan dengan nama tempat di Langkawi termasuklah:
Gergasi Bertarung
Pulau Dayang Bunting
Mahsuri
Puteri Dayang Sari
Telani dan Telanai
Geroda dan Jentayu
Telaga Tujuh
rujukan : wikipedia

PEKARA UNTUK MERAIH KEBAHAGIAAN



Bangun menjelang fajar menyingsing untuk beristifar:
‘Dan orang-orang yang beristighfar (memohon ampun) pada watu sahur’
(Al - Imran:17)

Menyendiri untuk bertafakur:
‘Dan mereka pula memikirkan tentang kejadian langit dan bumi’
(Al - Imran:191)

Menjalinkan hubungan dengan orang soleh
‘Dan jadikanlah dirimu sentiasa berdamping rapat dengan orang-orang yang beribadat kepada tuhan mereka’
(Al-Khafi :28)

Berzikir
‘Wahai orang –orang yang beriman, ingatlah serta sebutlah nama Allah dengan ingatan serta sebutan yang sebanyak-banyaknya.
(Al – Ahzab:41)

Bersembahyang 2 rakaat dengan khusyuk
‘iaitu mereka yang khusyuk dalam sembayamng’
(Al-mukminun)

Membaca Al-furqan dengan penuh penghayatan/.

Jumaat, 16 Mei 2008

JUTAWAN DUNIA 2008

1. Warren Buffett-RM196.3 bilion.
2. Carlos Slim Helu- RM189.9 bilion.
3. William Gates 111- RM186.76 bilion.
4. Lakshimi Mittal-RM144.9 bilion
5. Mukesh Ambani-RM138.46bilion
6. Anil Ambani.-RM135.24bilion
7. Ingvar Kamprad-RM99.82bilion
8. K.P. Singh-RM96.6bilion
9. Oleg Deripaska-RM unknown
10.Karl Albrecht-RM86.94bilion
rujukan:-dewan ekonomi

Rabu, 14 Mei 2008

MENCUCI HATI

1. Dirikan solat dan banyakkan berdo'a - Ini adalah salah satu kaedah yang sungguh berkesan. Semasa berdo'a turut katakan "Ya Allah! jadikan hatiku bersih"
2. Selawat ke atas Nabi Muhammad s.a.w paling minima 100 X sebelum tidur - Ini merupakan satu pelaburan yang mudah dan murah. Di samping dosa-dosa diampunkan, otak tenang, murah rezeki, orang sayangkan kita dan mencetuskan semua perkara kebaikan.
3. Solat taubat - Selain daripada memohon keampunan, dapat mencuci hati dan menenangkan minda.
4. Membaca Al-Quran - Selain dapat mencuci hati juga menenangkan jiwa, penyembuh, penenang, terapi. Sekurang- kurangnya bacalah "Qulhu-allah" sebanyak 3X.
5. Berma'af-ma'afan sesama kawan setiap hari - Semasa meminta maaf perlu sebutkan.
6. Bisikan kepada diri perkara yang positif - Jangan sesekali mengkritik, kutuk diri sendiri, merendah-rendahkan kebolehan diri sendiri. Katakan lah "Aku sebenarnya (perkara yang elok-elok belaka)
7. Program minda / cuci minda - Paling baik pada waktu malam sebelum tidur, senyum, pejam mata, katakan di dalam hati "Ya, Allah cuci otak aku, cuci hatiku, esok aku nak jadi baik, berjaya, ceria, bersemangat, aktif, positif". Menurut kajian saikologi, apa yang disebut sebelum tidur dapat dirakamkan sepanjang tidur sehingga keesokan harinya - CUBALAH!!).
8. Berpuasa - Sekiranya dalam berpuasa terhindar dari melakukan perkara-perkara kejahatan.
9. Cuba ingat tentang mati (Sekiranya hendak melakukan sesuatu kejahatan, tidak sampai hati kerana bimbang akan mati bila-bila masa).
10. Kekalkan wuduk.
11. Bersedekah.
12. Belanja orang makan.
13. Jaga makanan - jangan makan makanan yang subhat.
14. Berkawan dengan ulama.
15. Berkawan dengan orang miskin (menginsafi).
16. Pesan pada orang, jadi baik.
17. Menjaga pacaindera (mata, telinga, mulut...dsb), jangan dengar orang mengumpat.

rujukan : Datuk Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah.

HEALTH TIPS

Answer the phone by LEFTear
Do not drink coffee TWICEa day
Do not take pills with COOLwater
Do not have ! HUGEmeals after 5pmReduce the amount of TEAyou consume
Reduce the amount of OILYfood you consume
Drink more WATERin the morning,
less at nightKeep your distance from hand phone CHARGERSDo not use headphones/earphone for LONGperiod of time
Best sleeping time is from 10pmat night to 6amin the morning
Do not lie down immediately after taking medicinebefore sleeping
When battery is down to the LASTgrid/bar, do not answer the phone as the radiation is 1000 times

PLPP WILAYAH SELATAN

PLPP Wilayah Selatan
Jabatan Pertanian
Karung Berkunci 104
86100 Ayer Hitam
Johore

Tel : 07-7581878 / 1911
Fax : 07-7581373
E-Mail : plppah@doa.gov.my

LOCATION
The Regional Extension & Training Development Centre (RETDC) is located at the Ayer Hitam, about 24 km from Kluang Town.

AREA
The RETDC is establish at 1986 and occupies a total are of 10.2 ha, it comprises various facilities for the conduct and administration of training programmes, conferences and seminars, sports and recreation and accommodation for trainees and course participants.

OBJECTIVES
To provide technical training, management and extension program to the staff of the Department of Agriculture,Malaysia
To improve the knowledge, skills and expertise of technical officers in modern agricultural technology.
To provide a center of training to government departments and agencies in agricultural subject matter, entrepreneurship and information technology.

FUNCTIONS
To Conduct training to the staff of the Department of Agriculture
Development of agriculture extansion program
Centre of agriculture knowledge and tecnology
To organize seminar, workshops,conferences in formulating extension and technical support programs.
To conduct training need identification and analysis.
To conduct evaluation on the effectiveness and impact of training programs

FACILITIES

Dinning Hall
Food and drinks are served at an air-conditioned dinning hall.

Vehicle
Transport are ready for all participants

Library
Books and megazine are available for use

Computer room
We provide computers with internet service

Conference Room and Classroom
The conference room and classroom can accommodate up to 30 participants.

Recreation
Facilities for outdoor and indoor activities as like as volleyball court,table tennis,dart and mini gymnasium are available for all participants. Cable TV also available at the recreation room.

Selasa, 13 Mei 2008

F/A-22 Raptor



F/A-22 Raptor merupakan jet pejuang amat senyap (stealth) yang dibina oleh Lockheed Martin dan Boeing Integrated Defense Systems, bertujuan untuk mengetuai pejuang taktikal maju Amerika Syarikat pada awal abad ke-21. Penerbangan ujian pertama Raptor dilakukan pada 7 September 1997. Keluaran F/A-22 pertama dihantar kepada Pengkalan Tentera Udara Nellis, Nevada, pada 14 Januari 2003. Lima puluh satu F/A-22s dalam perkhidmatan dengan 22 lagi dibayar dalam Tahun Kewangan 2004.
Pesawat Raptor direka untuk membawa peluru berpandu dalam ruang dalam untuk mengekalkan ciri senyapnya. Peluru berpandunya dilancarkan oleh lengan hidraulik yang melancarkan peluru berpandu dengan pantas membenarkan pintu ruang bom terbuka untuk tempoh kurang dari satu saat. Ia juga mampu membawa bom sebesar JDAM dan SDB (Bom berdiameter kecil - Small Diameter Bomb) bom dikendali GPS baru untuk menyerang sistem radar udara musuh, ciri senyapnya.
Tentera Udara Amerika Syarikat pada asalnya bercadang memesan 750 ATFs, bermula dengan keluaran dari 1994. Selepas Penilaian Pesawat Utama 1990, pengeluaran bermula pada 1996 bagi menghasilkan sejumlah 648 pesawat pejuang. Pada tahun 1994 sejumlah 442 pesawat bersedia untuk masuk berkhidmat pada 2003/2004. Lapuran DoD pada tahun 1997 menyatakan bahawa jumlah akhir adalah sebanyak 339. Pada masa ini terdapat perdebatan mengenai jumlah unit yang termampu, walaupun pada tahun 2003 USAF berkata ia mampu membeli 277 berasaskan had kos sebanyak $43 bilion.
Berasaskan F/A-22, NATF sayap berensel dicadangkan untuk tentera laut Amerika Syarikat bagi menggantikan F-14 Tomcat, walaupun program itu dibatalkan pada 1993.


Penerangan
Jenis Pesawat taktikal udara

Pengeluar
Lockheed Martin Aeronautics
Boeing Integrated Defense Systems

Kos seunit
AS$ 137.5 juta (sekitar RM 438.4 juta)

Penerbangan sulung
YF-22: 29
September 1990F-22: 7 September 1997


Pengguna pertama
Tentera Udara Amerika Syarikat


Variasi
X-44 MANTAFB-22


Krew : 1
Dimensi Panjang
18.90
m (62 kaki 1 in) Tinggi


5.08 m (16 kaki 8 in) Panjang sayap


13.56 m (44 kaki 6 in) Luas sayap


78.04 m² (840 kaki²)


Berat
Berat tanpa muatan : 14,379

kg (31,700 paun)
Berat muatan penuh : 25,107 kg (55,352 paun)
Berat berlepas maksimum : 36,288 kg (80,000 paun)

Janakuasa
Enjin : 2 enjin Pratt & Whitney F119-PW-100


Tujahan maksimum
<156>kN (<35,000>Mach 2 (<2,132>

rujukan :wikipedia